Veilig Voedsel

Sinds kort is de nieuwe gemeente Westerkwartier een feit. Dat betekent voor ons als Voedselbank ( VB )dat we er een uitgiftepunt bij hebben nl. Leek. Eén gemeente, één Voedselbank. Eén hoofddepot ( Grootegast ) met vier uitgiftepunten. ( Grootegast — Leek – Marum – Zuidhorn ).
Het was een hele klus om dit organisatorisch rond te krijgen, maar het is gelukt. Hoog in ons vaandel blijven we houden de bekende slogan: “Laten we wat meer naar elkaar omzien”. Dat houdt ook in dat we naast het verlenen van voedsel ook onze nevenactiviteiten blijven uitvoeren. Onze gastdames en screeners spelen daarin een hele belangrijke rol. Ze verwijzen klanten, die hulp nodig hebben, door naar het juiste loket van ons gemeentehuis en werken samen met hulpverleners uit verschillende sociale sectoren. Via de Stichting Fonds Kinderhulp worden de kinderen onder ons niet vergeten bijvoorbeeld een kado voor jarige Job.
In het nieuwe gebouw van de kledingbank Maxima in Grootegast zijn onze klanten ook welkom. Al met al is de VB Westerkwartier een boeiend bedrijf.
Voor ons is het belangrijkste het verlenen van voedsel aan de armen onder ons. Het vele voedsel wordt ons verstrekt door sociaal voelende supermarkten, bedrijven, kerken, scholen en particulieren. Met trots noemen we ons Tuuntje, die ons voorziet van veel groente. Daar profiteren ook de ander VB in onze provincie van. Op deze manier kunnen onze vrijwilligers de ruim honderd pakketten van plm. dertig producten per pakket wekelijks klaarmaken en uitgeven. Zo bestrijden we ook de voedselverspilling, die erg hoog is in ons land.
Dank aan de vele vrijwilligers. Weet je dat al deze vrijwilligers hun werk doen zonder daarvoor betaald te worden? We kunnen ons ook een professionele organisatie noemen. Overtuig je en kom een bezoekje brengen aan ons depot. Strakke schappen gevuld met producten in het magazijn, gekoelde producten in de koelcel op de juiste temperatuur bewaard en soms maakt onze nieuwe vriescel ook overuren. Je ziet, we doen alles om de zaak zo goed mogelijk te laten draaien. Goede en verantwoorde voeding, gezond voor iedereen. Ook waarderen we dat de overheid zich landelijk met de VB bezig houdt. De NVWA ( voedsel en warenautoriteit ) komt jaarlijks bij ons op bezoek. De samenwerking ervaren we als positief, delen ons mee wat we goed doen en vertellen ook wat onze aandacht moet hebben. Ook dit jaar haalden we een dikke voldoende en konden we ons predicaat Groen behouden. Ook hierin spelen de vrijwilligers een belangrijke rol. We werken volgens een internationaal controlesysteem de HACCP. Als je de CCP onthoudt, dan betekent dat : kritische controle punten. Alles schoon, persoonlijk, materiaal en goederen. Laten we de kruisbesmetting niet vergeten. Juiste temperaturen in de koel- en vriescellen. Waar erg streng naar wordt gekeken is de THT ( tenminste houdbaar tot ) en TGT ( te gebruiken tot ) . Zo beoordelen we of het product kan worden uitgegeven, en niet de oorzaak kan zijn van een voedselvergiftiging of een uitbraak van de Salmonellabacterie. Die drie letters staan op elk product, en daar houden we ons stipt aan. Ons motto is : over tijd – weg ermee. Ook kennen we de visuele controle. Een krop sla of een kist appels hebben geen THT of TGT, maar worden door de vrijwilligers gecontroleerd of het nog kan worden uitgegeven. Ook hier geldt: bij twijfel – weg ermee. Je ziet dat we hierin erg streng moeten zijn. We willen geen enkel risico lopen en vooral in de warme zomers van de laatste jaren zijn we dubbel op onze hoede. Houd de boevenbende ( foute bacteriën ) buiten de deur. Gelukkig hebben we allemaal boevenvangers ( goede bacteriën ) in ons lijf. We moeten ervoor zorgen , dat de boevenvangers hun werk goed kunnen doen en ons immuunsysteem vertroetelen en versterken. Zorg voor goede voeding en een gezonde manier van leven. Maar als de boevenbende in de meerderheid is heb je een probleem. Onze Ede Staal zong het al: moag van streek en schieterij. Kijk dat willen we als VB voorkomen. Het beste , gezondste en veiligste is voor onze klanten. Daar gaan we voor. Zo zijn we blij met onze VB Westerkwartier.

Westerkwartier, januari 2020.

Jan Sennema.

Geplaatst in Berichten.

Geef een reactie